Inloggen

OP=OP! Scoor de beste deals in onze Uitverkoop! Gebruik de code: OPISOP vóór 30 september 2024 bij jouw bestelling voor 15% korting op deze geselecteerde artikelen.

Het verschil tussen sojawas en sojawas

Het verschil tussen sojawas en sojawas
Geplaatst op 3-9-2024 door Safira

De titel is een beetje verwarrend, maar neem het van ons aan, hij klopt wel. Er bestaan namelijk twee verschillende soorten sojawas. En het is heel belangrijk om het verschil te weten als jij jouw eigen mooie kaarsen gaat gieten. Bij het maken van kaarsen is de keuze voor het type was van groot belang, vooral wanneer je overweegt om kaarsen in een pot te gieten of losstaande kaarsen te maken. Sojawas, een populair en duurzaam alternatief voor paraffinewas, biedt veelzijdigheid en een schonere verbranding. Toch zijn er specifieke verschillen tussen sojawas die geschikt is voor kaarsen in een pot en sojawas die beter werkt voor losstaande kaarsen.

Sojawas voor gebruik met een container

Sojawas voor kaarsen in een pot is vaak zachter en heeft een lager smeltpunt. Dit komt doordat kaarsen in een pot meer steun hebben van de container, waardoor de was niet volledig hoeft te stollen om zijn vorm te behouden. Deze zachtere consistentie maakt de was ideaal voor het gieten in glazen of keramische potten, omdat het goed hecht aan de randen en een glad oppervlak achterlaat. Ook bevordert dit de geurverspreiding, omdat de zachtere was sneller smelt en geurstoffen effectiever vrijgeeft.

CC Sojawas voor Kaarsen in Potten 250gr Crème
CC Sojawas voor Kaarsen in Potten 500gr Crème

Sojawas voor gebruik met gietmallen

Losstaande kaarsen, zoals stompkaarsen of kaarsen met een specifieke vorm, vereisen een was die steviger is en een hoger smeltpunt heeft. Deze stevigheid zorgt ervoor dat de kaarsen hun vorm behouden, zelfs zonder de ondersteuning van een container. De was moet sterk genoeg zijn om rechtop te blijven staan en niet in te zakken bij hogere temperaturen. Bovendien is een hoger smeltpunt essentieel voor de duurzaamheid van de kaars, zodat hij niet te snel opbrandt of vervormt.
De stevigheid en het hogere smeltpunt van sojawas die wordt gebruikt voor losstaande kaarsen worden bereikt door specifieke toevoegingen en variaties in de samenstelling van de was. Hier zijn enkele factoren die bijdragen aan deze eigenschappen:

  • Mengverhouding en Structuurversterkers:Voor losstaande kaarsen wordt de sojawas vaak gemengd met andere natuurlijke wassen, zoals palmwas of bijenwas, of met synthetische toevoegingen zoals stearinezuur. Deze toevoegingen verhogen de hardheid van de was en verbeteren het vormbehoud, zodat de kaars beter bestand is tegen warmte en druk.
  • Hoger Smeltpunt: Het hogere smeltpunt wordt vaak bereikt door de toevoeging van hardere wassen of door de selectie van sojawas met een natuurlijk hogere smelttemperatuur. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de kaars niet smelt of vervormt bij kamertemperatuur en langzaam en gelijkmatig brandt.
  • Kristallisatieproces: Tijdens het afkoelen kristalliseert de was, en de kristalstructuur kan worden beïnvloed door de samenstelling van de was. Toevoegingen kunnen zorgen voor een dichtere en sterkere kristalvorming, wat de stevigheid van de was verhoogt.

Door deze toevoegingen en aanpassingen is de sojawas geschikt voor het maken van losstaande kaarsen die hun vorm behouden en langer meegaan, zelfs zonder de steun van een pot of container.

CC Sojawas voor Losstaande Kaarsen 250gr Crème
CC Sojawas voor Losstaande Kaarsen 500gr Crème
CC Siliconen Mal Geribbelde Cilinder 12x4 cm
CC Siliconen Mal Geribbelde Druppelvorm 8x7 cm
CC Siliconen Mal Vierkant met Bubbels 4 cm
CC Siliconen Vorm Geribbelde Cilinder met Boog 11+14 cm 2 stuks
CC Siliconen Mal Kerstboom 8+11 cm 2 stuks
CC Siliconen Mal Boog 8x4x5,5 cm

Welk lont te gebruiken

Het type lont dat je kiest, speelt ook een cruciale rol in het eindresultaat. Voor kaarsen in een pot is een katoenen lont vaak de beste keuze, vooral als de kaars een bredere diameter heeft. Katoenen lonten zorgen voor een stabiele vlam en een gelijkmatige verbranding, wat belangrijk is om te voorkomen dat de kaars een tunnel vormt en niet volledig opbrandt. Bij losstaande kaarsen, vooral dikkere kaarsen, kan een lont met een kern van papier of katoen behandeld met een speciale coating effectiever zijn. Deze lonten bieden meer stevigheid en zorgen ervoor dat de vlam krachtig genoeg is om door de stevige was te branden zonder te doven.
Tot slot speelt ook de grootte van de lont een rol. Voor zowel kaarsen in een pot als losstaande kaarsen geldt dat de diameter van de kaars bepaalt welke dikte van de lont het meest geschikt is. Een te kleine lont zal resulteren in een zwakke vlam en een ongelijkmatige verbranding, terwijl een te grote lont kan leiden tot roetvorming en een te snelle verbranding.

Lont voor kaarsen in potten

CC Waxed Kaarsenlonten 10 cm 50 stuks
CC Waxed Lont 110 mm 10 stuks

Lont voor kaarsen in gietmallen

CC Kaarsenlont 115 m
CC Kaarsenlont 50 m
CC Kaarsenlont Stearine 80 m

Overige hulpmiddelen

GC Kaarsen Lonten Centreren Hulpmiddel
CC Kaarsenlonthouders 10 stuks
GC Kaarsenlont Stickers 12 & 20 mm 200 stuks
CC Kaarsenverf 10gr Blauw
CC Kaarsenverf 10gr Geel
CC Kaarsenverf 10 gr Groen
CC Kaarsenverf 10gr Rood
GC Kaarsen Geurstof Set 5x27 ml Bloemen en Kruiden
GC Kaarsen Geurstof Set 5x27 ml Fruit
GC Kaarsen Geurstof Set 5x27 ml Kerst

Tot slot

Het maken van kaarsen met sojawas, of het nu voor potkaarsen of losstaande kaarsen is, vereist een zorgvuldig samenspel van de juiste ingrediënten en materialen. De eigenschappen van de was en de keuze van de lont hebben een directe invloed op de esthetiek, geurverspreiding, en algehele prestaties van de kaars. Door rekening te houden met deze verschillen, kun je prachtige kaarsen maken die niet alleen goed branden, maar ook lang meegaan en een aangename sfeer creëren.

Aan de slag!

Ben je nu helemaal enthousiast geworden en wil je aan de slag, maar heb je misschien nog wat inspiratie nodig? Kijk dan eens op ons Blog voor meer ideeën.

Met creatieve groet,
Safira

Iets leuks gemaakt? Deel het met onze socials zoals Instagram en Facebook!

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen