Inloggen

OP=OP! Scoor de beste deals in onze Uitverkoop! Gebruik de code: OPISOP vóór 30 september 2024 bij jouw bestelling voor 15% korting op deze geselecteerde artikelen.

Beginnen met Handlettering

Beginnen met Handlettering
Geplaatst op 13-8-2024 door Safira

Handlettering, de kunst van mooi schrijven, wint de laatste jaren enorm aan populariteit. Het is een prachtige manier om je creativiteit te uiten en te ontsnappen aan de digitale wereld. Of je nu kaarten wilt versieren, posters wilt maken of gewoon je notities wilt opfleuren, handlettering biedt eindeloze mogelijkheden.

Steeds meer hobby's die tijd en oefening vereisen worden populairder. Er wordt weer meer prijs gesteld op individualiteit en geen standaardproduct van de lopende band. Je concentreert je volledig op jouw kunstwerk en vergeet op die manier alle drukte om je heen. Jouw geschreven woord groeit uit tot een kunstwerk en het schrijven zelf wordt kunst.

Er zijn eindeloos veel variaties en combinaties mogelijk en het mooie daarvan is dat er nooit een goed of fout is. Handlettering is geschikt voor iedereen en iedereen kan het leren. Een mooi handschrift is daarbij echt geen basisvoorwaarde! Zoals bij veel andere disciplines is oefening de sleutel naar succes.

Welke materialen kun je gebruiken


Pennen

In de basis is wat je nodig hebt een potlood, gum, papier, liniaal en een fineliner. Van daaruit kun je jouw handlettering kunst zo simpel of uitgebreid maken als jijzelf wilt. Qua fineliners worden 2 verschillende diktes aangeraden, zoals een 0.3 en een 0.8. Ook is een brushpen een aanrader, net als een witte pen voor op kraft of zwarte ondergronden.

CC Schoolpotlood HB 12 stuks
Uni Pin Fineliner 5 Set Zwart
CC Tekenpapier A4 190gr 250 vel
Uni Pin Fineliner Zwart
Uni-ball Pin Beginnerskoffer Lettering
Uni Emott Fineliner 0,4 mm
Uni Signo Gelpen Broad Wit 1 mm
Papier

Welk papier je gebruikt is wel belangrijk. Het verkeerde papier kan jouw penseelpunt laten rafelen of zuigt teveel inkt op, zodat je letters gekartelde randjes krijgen. Toch spelen er nog veel andere factoren een beslissende rol bij de keuze van het papier. Gebruik je het papier om te oefenen? Wil je een wenskaart maken? Of combineer jij aquarel technieken en handlettering?
Om de handlettering te oefenen met potlood en/of fineliners kun je gewoon kopieer papier gebruiken. Brushpennen zijn het mooiste op een wat gladder papier. Maar wil je technieken gaan combineren en zeker als je aquarelverf wilt gaan gebruiken is een zwaarder papier of mixed media papier aan te raden.

CC Papierblok Marker A4 120gr 30 vel
Artgecko Pro Schetsblok A4 200gr 40 vel Zwart
Favini Tekenblok A4 220 gr Glad
TAC Mixed Media Papier A4 250gr 30 vel

Letterstructuren


Elke letter is opgebouwd uit verschillende componenten, zoals bogen, lussen, en lijnen. Begrip van deze structuur helpt je bij het consistent en esthetisch schrijven van letters.

letterstructuren

  • Sans-Serif Letters: Deze letters hebben geen "voetjes" en zijn eenvoudiger van vorm, wat ze modern en strak maakt.
  • Serif Letters: Deze letters hebben kleine "voetjes" aan het einde van de lijnen, zoals bij traditionele drukletters.
  • Script Letters: Deze lijken op handgeschreven letters en hebben vaak vloeiende, verbonden lijnen.

brush lettering
De vormgeving van een lettertype wordt in de typografie bepaald aan de hand van een lijnensysteem. Vereenvoudigd kan dit worden weergegeven met een systeem van drie lijnen. Iedere letter begint op de basislijn. De middenlengte beschrijft de hoogte van een kleine letter als de a of o. De onderlengte wordt gebruikt bij p of j en de bovenlengte bereiken letters als h of l.


Als iemand het over handlettering heeft, denken mensen vaak aan brush lettering. “Brush“ betekent kwast of penseel en hierdoor krijgen jouw letters een dynamische stijl zoals in de klassieke kalligrafie. Met een penseel of een brush pen kun je afhankelijk van de druk verschillende lijndiktes realiseren. Een tip om een mooie brush letter te maken is om een beetje extra druk te geven op de penpunt op het moment dat jouw pen naar beneden gaat. Zo ontstaat er een verdikking. Als je nog niet genoeg beoefend bent in het gebruik van een penseel of brush pen dan kan het effect van een brush lettertype ook behaald worden door een fineliner te gebruiken.

faux kalligrafie













Expirimenteer erop los

Probeer ook te experimenteren. Niet alleen met verschillende soorten lettertypes zoals een brushletter, maar ook met bijvoorbeeld de plaatsing van de hoogtes van de bogen of de stokjes van de letters. DHet veranderen van de diktes, hoogtes en/of breedte van de letters geeft een ander uiterlijk en daarmee een andere sfeer aan een woord. Probeer dus verschillende dingen uit om zo ook meerdere stijlen onder de knie te krijgen. Probeer dus verschillende dingen uit om zo ook meerdere stijlen onder de knie te krijgen.
Handlettering is een toegankelijke en bevredigende kunstvorm die iedereen kan leren. Met de juiste materialen, technieken en een flinke dosis geduld, kun je prachtige handgeschreven kunstwerken creëren. Dus pak je pennen, zoek een comfortabel plekje, en begin met experimenteren. Voor je het weet, heb je een nieuwe hobby die je leven verrijkt en je creatieve mogelijkheden uitbreidt. Om jou op weg te helpen in het oefenen van verschillende lettertypes in handlettering kun je hier beneden oefenvellen downloaden die je kunt printen.
Oefenbladen handlettering iHobby










Aan de slag!

Ben je nu helemaal enthousiast geworden en wil je aan de slag, maar heb je misschien nog wat inspiratie nodig? Kijk dan eens op ons Blog voor meer ideeën.

Met creatieve groet,
Safira

Iets leuks gemaakt? Deel het met onze socials zoals Instagram en Facebook!

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen